Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29
  Naar cursusoverzicht

Kanker is een complexe ziekte. Om de masseur te behouden van fouten wordt er tijdens massageopleidingen aangegeven dat je cliënten met kanker niet mag masseren. Zonder kennis van massagetherapie, kanker, behandelmethode en het gevolg van deze behandelmethode en de ziekte op zich in het lichaam is het nog steeds een contra indicatie. Dat wil niet zeggen dat een massage niet heel zinvol en helend kan zijn voor een kankerpatiënt.

Zeker in de periode dat aanraking puur medisch is geworden is liefdevolle aanraking (een massage) een weldaad voor lichaam en geest. Gelukkig is er steeds meer bekend over kanker en de invloed van kanker op het lichaam. 

Mag ik iemand met kanker masseren?
Het wel of niet behandelen is afhankelijk van het soort kanker, behandeling, en stadium waarin jouw cliënt zich bevindt in het behandelproces.

Bijvoorbeeld:
Zijn er vitale organen aangetast?
Zijn de lymfeknopen verwijderd?
Welke behandeling krijgt jouw cliënt – bestraling of chemo?

Mag je alle massages toepassen of alleen zachte effleurages (energetische massage). Ga nooit masseren zonder kennis van zaken, ben je zover dat je gaat masseren neem dan de tijd voor een uitgebreide anamnese. Ander belangrijk aspect: kan je het persoonlijk aan om een cliënt met kanker te behandelen. Heb je in je naast omgeving iemand verloren door kanker dan kan het best confronterend voor je zijn. Voorkom in ieder geval dat jouw goedbedoelde massage verkeerd uitpakt.

Belangrijkste reden om te masseren moet zijn, je cliënt te laten ontspannen. Een lange periode van stress heeft grote invloed op het immuunsysteem. Het immuunsysteem is belangrijk om het herstel te bevorderen. Door de massage kan stress verminderen. Ander belangrijk onderdeel van de massage (de aanraking) is dat je cliënten hun verhaal kwijt kunnen.

Na het volgen van deze cursus bent u in staat om op een gedegen manier (ex) kankerpatiënten te behandelen en te begeleiden in uw praktijk.

Wij werken vanuit de visie van Gayle MacDonald van de Oncology Massage Education Associates in Amerika.

Klik HIER of in de rechterkolom op cursus Massage bij Kanker voor alle cursusinformatie en de cursusagenda.

cursus Massage bij Kanker Zonnevlecht Opleidingen