Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29
Geldblokkades …………

Money Money Money! In de jaren 60 song Liza Minelli het al “Money makes the world go round”.  Volgens sommigen laat het de wereld draaien. Volgens anderen is het de wortel van alle kwaad en veroorzaakt het 'geldblokkades' (ook wel beperkende overtuigingen rond geld genoemd) waardoor je "vastloopt".

Wat je standpunt ook is, geld en rijkdom zijn onderworpen aan een groot aantal ethische oordelen en persoonlijke projecties.

Daarom is het niet ongebruikelijk om beperkende overtuigingen of mentale geldblokkeringen vast te houden als het gaat om hoeveel je zou moeten hebben, hoe je dat zou moeten bereiken en hoe je je rijkdom aan anderen zou presenteren.

Werken in een werkveld waar het emotionele welzijn van je cliënten centraal staat in je werk betekent vaak dat er een spanning is tussen het aanbieden van de service van je werk en het ontvangen van geld daarvoor.

Je ethiek is waarschijnlijk van het grootste belang voor je praktijk, die vaak een blokkade met geld oproept - het kan zijn dat je, omdat je de geleerde technieken gebruikt om mensen te helpen, je niet prettig voelt of 'niet goed' bent om geld te vragen?

Of je gelooft niet dat je het waard bent om een hoger tarief in rekening te brengen?

Geld en je houding ten opzichte van rijkdom kunnen worden gezien als een weerspiegeling van enkele van de onwaarheden die je jezelf vertelt.

Met andere woorden, de overtuigingen die je over geld hebt, zijn vaak zelfbeperkende overtuigingen die je ervan weerhouden om volledig te verschijnen als de beste versie van jezelf in je professionele (en persoonlijke) leven.

Hier zijn 7 veelvoorkomende beperkende overtuigingen of blokkades rond geld - het zijn  leugens die we onszelf vertellen.

  1. "Het is niet mijn verantwoordelijkheid".

Stiekem vind je dat iemand anders financiële verantwoordelijkheid voor jou moet nemen. Dit kan een partner, een familielid of de staat zijn - iemand anders dan jijzelf.

Deze overtuiging - dat je niet verantwoordelijk bent voor je eigen financiële welzijn - geeft in feite je macht weg. Het is de macht die je hebt om je eigen hulpbron te zijn, over te dragen aan een externe bron die uiteindelijk niet verantwoordelijk is voor jouw fiscale aangelegenheden. Vertel je jezelf dat je niet goed genoeg met geld kunt omgaan, dat je het aan iemand anders moet overlaten?

  1. "Ik ben niet goed genoeg".

Dit is een algemene mentaliteit - het geloof in zelfgebrek, het geloof dat je in een bepaalde hoedanigheid niet genoeg bent.

Dit komt tot uiting in de verklaring "Ik ben niet genoeg ……". (Vul de blanco in). Dit is een indicatie dat je een eigen verhaal hebt bedacht over een gebrek aan waarde - op de een of andere manier geloof je dat je overvloed niet waardig bent vanwege een persoonlijke tekortkoming.

Het signaleert een gebrek aan eigenwaarde. Elke keer dat je jezelf niet waardeert, zal je je eigen waarde niet terugzien in jouw welvaart. Maar let op: “Niemand zal jou meer waarderen dan jij jezelf waardeert.”

Dus de sleutel hier is jezelf leren waarderen. Schrijf aan het eind van elke dag in je dagboek 3 dingen die je belangrijk vindt aan jezelf, of hoe je waarde toevoegt aan de dag van iemand anders.

Dit kan een vriendelijke daad zijn, een glimlach. Het hoeft niets zakelijks te zijn. Begin te oefenen met het opmerken van je waarde. Je gaat dan zien hoe je gemakkelijk waarde kunt toevoegen en daardoor kansen herkent om je vaardigheden aan te bieden en je professionele en persoonlijke bereik te vergroten. Als je je waarde opmerkt en toevoegt, word je niet alleen een betere ondernemer, maar ook een beter mens.

  1. "Ik ben niet goed met geld".

Dit kan voortkomen uit de overtuiging van je jeugd dat je slecht bent in wiskunde, of uit een negatieve financiële beslissing uit je verleden.

Deze overtuigingen worden je daden en vervolgens je resultaten. Dat wat jij gelooft zal zich aan manifesteren.

  1. "Het is beter om te geven dan te ontvangen".

Als een professional werkzaam in de complementaire zorg, ben je mogelijk geneigd om overmatig te geven. Je bent niet de enige. Er is een algemene misvatting dat ontvangen "egoïstisch" is en de manier om dit te compenseren is door te veel te geven.

Maar hoewel geven belangrijk is, is overgeven uitputting. Te veel geven geeft je niet de energetische of financiële reserve. Ontvangen is vaak uitdagender dan geven omdat het een zekere mate van kwetsbaarheid vereist.

Oefen je ontvankelijkheid op kleine manieren: een zeer effectieve oefening is om te beginnen met het accepteren van complimenten.

Merk op wat er intern gebeurt als iemand je vervolgens een compliment geeft. Veeg je het aan de kant, of maak een grapje; op heb je een andere manier om het af te wijzen?

Wat je normale reactie ook is, oefen met glimlachen en bedanken en voel het compliment landen. Aanvaard het. Ontvang het.

  1. "Ik trek dat soort geluk gewoon niet aan".

Dit is de Wet van aantrekkingskracht - twijfels of lage verwachtingen zorgen er niet voor dat je overvloedig bent.

Twijfels of lage verwachtingen zullen onzekerheid en beperkte resultaten opleveren. Waarom? Waar je je aandacht richt groeit.

Richt je aandacht op het vergroten van welvaart en het zal groeien. Hoe dan ook, positief of negatief, daar waar je je focus op richt zal ontstaan.

Stel je verwachtingen hoog en maak ze positief, want volgens de verwachtingstheorie krijg je in het leven wat je verwacht dat je wilt.

Benjamin Hardy:
“Onze ogen zien alleen en onze oren horen alleen wat onze hersenen zoeken.”

Wees dan ook super duidelijk over wat je wilt. Wees specifiek over de hoeveelheid geld die je zoekt en wees specifiek over een specifieke periode.

  1. "Geld of rijkdom is slecht of onethisch".

Oordeel over rijkdom en rijke mensen is wijdverbreid. Misschien associeer je het vergaren van rijkdom met hebzucht of een gebrek aan ethiek - en neem je meer dan je eerlijke deel ten koste van anderen.

Hoewel ethiek belangrijk is, staat het hebben van geld niet direct in verband met onethisch of hebzuchtig zijn. Dit type oordeel duidt op een gebrek aan mentaliteit.

Als de perceptie is dat je op de een of andere manier verlies lijdt, ontstaat er een gevoel van wrok. Als dit niet is aangevinkt, bouwt de wrok een grief op en verhardt het hart voor degenen waarvan je denkt dat ze in het voordeel zijn. Als we anderen beoordelen, beperken we onszelf volgens dat oordeel. Als je gelooft dat degenen die rijk zijn niet verdienen en onethisch zijn, blokkeer je het geld dat naar je toe komt.

Door jezelf, je vaardigheden en prijzen te waarderen, voeg je waarde toe aan het leven van iemand anders. Het geld dat je ontvangt, is waardevol voor je; de ondersteuning die je cliënt krijgt, is voor hen van waarde. Dit soort bewuste waarde-uitwisseling is verre van onethisch of niet-spiritueel, maar een ethische handel, een spirituele daad.

  1. "Ik heb niet wat nodig is om succesvol te zijn of mijn succes te behouden".

Achter deze wijdverbreide overtuiging schuilt angst voor succes. Omdat er veel oordelen over succes en welvaart zijn is het gebruikelijk om succes te vermijden om je eigen angst om geoordeeld te worden te vermijden.

Marianne Williamson (auteur):
“Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, dat ons het meest beangstigt.”

Misschien is je angst om te slagen meer geworteld in angst voor verandering, angst voor blootstelling of bezorgdheid dat je succes niet zal blijven duren - een van deze onderbewuste overtuigingen kan je vermogen om je financiële welvaart te ontwikkelen en te behouden, saboteren.

Schrijf je zorgen over succes op. Misschien maak je je bijvoorbeeld zorgen dat je nog steeds niet gelukkig zult zijn of niet verantwoordelijk genoeg bent om enorme bedragen te hebben. Schrijf een reden op om al die angsten tegen te spreken en herhaal die positieve uitspraken elke dag.

Hypnose is een geweldig middel om geldblokkades op te ruimen. Door de blokkades die je hebt rond geld te onderzoeken en te verwijderen, financier je jezelf om volledig aanwezig te zijn voor je doel en zal je een groter potentieel hebben om je bereik uit te breiden zodat je anderen kunt helpen.

Heel veel succes gewenst.

Pauline Trum
Opleider, Hypnotherapeut en Coach
www.zonnevlechtopleidingen.nl 

geldblokkades Zonnevlecht Opleidingen Pauline Trum

Pauline Trum, 27-07-2020