Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29
Is hypnose echt?

Hypnotiserende praktijken gaan terug tot het oude China, Griekenland en Rome, waar het wordt geciteerd in heilige teksten. Het heette toen natuurlijk geen hypnose en mensen associeerden de onbekende effecten ervan met het occulte.

Dingen veranderden toen de Duitse arts Franz Mesmer het in de 18e eeuw begon te onderzoeken, en toen begon moderne hypnose echt vorm te krijgen.

Mesmer had een theorie die 'dierlijk magnetisme' wordt genoemd. Hij dacht dat er een magnetische vloeistof door het lichaam liep die gemanipuleerd kon worden om mensen te helpen genezen.

En hoewel Mesmer zijn ideeën en theorieën gebruikte om mensen te genezen, werden zijn concepten en processen niet geaccepteerd door leden van de medische professie.

Uiteindelijk steunde niemand hem. Ze onderzochten zijn methoden en besloten dat eventuele positieve resultaten tot stand kwamen als gevolg van de verbeeldingskracht van de patiënten. Met andere woorden, ze genazen zichzelf van binnenuit.

In de jaren 1840 begon de Schotse chirurg Dr. James Braid het fenomeen te onderzoeken. Door Mesmer's technieken toe te passen, ontdekte hij dat een hypnotische trance kon worden opgewekt.

Braid noemde het neurologie, in de overtuiging dat hypnose het zenuwstelsel in slaap bracht. Maar later ontdekte hij dat trance optrad wanneer zijn patiënten zich concentreerden op één idee of object.

Hij noemde het monoideïsme, maar de naam werd uiteindelijk afgekort tot hypnose. En Braid wordt beschouwd als de vader van moderne hypnose.

 

Jarenlang gebeurde er niet veel, totdat in 1918 een jonge Amerikaanse jongen genaamd Milton Erickson polio kreeg. Hij werd bedlegerig, kreupel en kon niet praten, en de dokters dachten dat hij zou sterven. Maar de jongeman tartte de kansen. Door zich te concentreren op zijn lichaamsherinneringen, herwon hij langzaam de controle en kon hij uiteindelijk met een wandelstok lopen.

Enkele jaren later begon Erickson uitgebreid onderzoek naar hypnose en suggestie, met de nadruk op het gebruik van het onderbewustzijn om oplossingen voor problemen te vinden. Hij staat erom bekend dat hij de kleinste informatie over een patiënt kan gebruiken om hem te helpen veranderen.

Erickson geloofde dat de onbewuste geest gescheiden was van de bewuste geest, en dat door toegang te krijgen tot het onbewuste het mogelijk was om toegang te krijgen tot middelen voor probleemoplossing, creativiteit en leren.

Zonder denkers en onderzoekers als Mesmer, Braid en Erickson zou hypnose nog steeds een mysterie zijn en de vraag "is hypnose echt?" zou onbeantwoord blijven, maar dankzij hen is het een wereldwijde krachtige kracht voorgoed geworden.

Pauline Trum
Opleider, Hypnotherapeut en Coach
www.zonnvlechtopleidingen.nl

Hypnotherapeut Zonnevlecht Opleidingen Pauline Trum

Pauline Trum, 27-07-2020