Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29

Deze massagevorm is begin 1950 ontwikkeld door de Duitse Heilgymnaste Elisabeth Dicke. Destijds leed ze aan de ziekte van Bürger - een ernstige doorbloedingsstoornis in de benen. De hevige pijnen waren zo extreem dat er zelfs werd overwogen om een been af te zetten, de kans op genezing was namelijk erg klein. Elisabeth Dicke ontwikkelde een speciale rug massage, later bekend als de bindweefsel massage. De reactie na deze massage was niet alleen pijnvermindering in haar rug maar ook een verbetering van de circulatie in haar benen. Op haar aanwijzingen werd deze massage behandeling overgenomen door een collega therapeut wat resulteerde in de genezing van haar been.

Ontwikkeling van de bindweefsel massage in Nederland.
De introductie van de bindweefsel massage in Nederland vond plaats op initiatief van J. de Bakker, een heilgymnast uit Nederland. Hij organiseerde in 1952 in Frankfurt een cursus bindweefsel massage voor Nederlandse heilgymnasten. Voornamelijk docenten van opleidingen namen deel aan deze cursus. Later werd er op verzoek van collega’s een cursus georganiseerd in Nederland.

Vanaf de jaren 60 werd bindweefsel massage onderdeel van de opleiding tot heilgymnasten. Heilgymnasten waren de voorlopers van de fysiotherapeuten.

Naar aanleiding van de toenemende vraag van praktiserende sportmasseurs met aanvullende massagetechnieken werd rond 1990 de bindweefsel massage geïntroduceerd. Tegenwoordig is het mogelijk om na de opleiding sportmassage de cursus bindweefsel massage te volgen.

Binnen de schoonheidsverzorging wordt de bindweefsel massage al langere tijd toegepast. 
H. Hakze ontwikkelde speciaal voor de schoonheidsverzorgers een eigen methode en werktechniek. 

Hoe werkt een bindweefsel massage?

Een bindweefsel massage wordt toegepast, het woord zegt het al, op de bindweefsellaag van het lichaam. Deze laag bevindt zicht tussen de spieren en de huid. Door de werking op het bindweefsel en de reflexzones op de rug valt deze massage onder de reflexzone massage. Bij een reflexzone massage wordt er vanuit gegaan dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met organen, klieren en andere lichaamsdelen. Door het stimuleren van deze zones wordt het corresponderende orgaan gestimuleerd en zullen blokkades verdwijnen.

De technieken die worden gebruikt bij een bindweefsel massage variëren van lichte strijkingen tot het rollen en oppakken van de huid. Door deze massagegrepen wordt de huid en het onderliggende bindweefsel gestimuleerd. Hierdoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert het onderliggend bindweefsel waardoor de zogenaamde bindweefsel verklevingen minder worden. Doordat ook de zenuwuiteinden omringt worden door bindweefsel krijgen ook deze een prikkel door de massage. Deze prikkel heeft niet alleen resultaat op de zenuw zelf maar werkt ook door op andere delen van het lichaam.

Maar hoe werkt het dan precies?

Alle inwendige organen en andere delen van ons lichaam hebben een zogenaamd projectiegebied op bindweefsel niveau. De zenuwen die deze organen aansturen lopen door de wervelkolom. Vanuit de wervelkolom ontspringen de zenuwen via de wervels naar organen of delen in ons lichaam. De zenuw die verantwoordelijk is voor het aansturen van de maag verlaat de wervelkolom halverwege de rug, niet verrassend dan dat de reflexzone van de maag ook halverwege de rug te vinden is. Aan deze zone is dan ook goed te zien of iemand maagklachten/problemen heeft. Er is een verhoogde spanning voelbaar, of de huid kan minder goed verschoven worden. Wanneer deze zone behandeld wordt met een bindweefsel massage kunnen deze klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Een bindweefsel massage is van invloed op het vegatieve deel van het zenuwstelsel, dit stelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties zoals de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Dit is een belangrijk onderdeel van decursus bindweefsel massage.

De behandeling

De behandeling begint, na de anamnese, met een onderzoek van de rug. Dit onderzoek wordt zittend op de rand van de massagetafel uitgevoerd. Het bindweefsel op de rug wordt in plooien getild of geduwd, de tonus van de huid wordt gevoeld, verkleuringen en probleemzones worden bekeken.

Daarna neemt de cliënt op de buik plaats op de massagetafel.
Met de massagegrepen wordt de doorbloeding van het bindweefsel geactiveerd en de kwaliteit van het weefsel verbeterd. Verklevingen worden zo losgemaakt. De massage start met een inspectie op de rug waarna de massagegrepen op de rug worden uitgevoerd, maar deze kunnen worden uitgevoerd op armen, benen, romp en het gezicht. Op het gezicht wordt ook wel de cosmetische bindweefsel massage genoemd.

Een bindweefsel massage wordt vaak als therapeutisch behandeling aangeboden.
Samen met de cliënt maakt de masseur of massage therapeut een behandelplan op naar aanleiding van de hulpvraag van de cliënt. De duur van de behandeling wordt vaak gedurende de behandelingen, verspreid over meerdere weken, opgevoerd.

Omdat een bindweefsel massage vaak als een minder prettige behandeling wordt ervaren is het zeker aan te bevelen om erna een heerlijk ontspannende massage aan te bieden.

Reacties

De reacties zijn verschillend van rode huid tot vermoeidheid. Vaak wordt de massage als onprettig ervaren. Maar het resultaat van de behandeling maakt dit zeer zeker weer goed. 

Welke klachten kan je o.a. behandelen met bindweefsel massage?

hoofdpijn en migraine
buik- en borstkas aandoeningen
maag- en darm aandoeningen
doorbloedingsstoornissen
chronische verkoudheid
aandoeningen aan het bewegingsapparaat
gewrichtsproblemen
slapeloosheid
striae
acne en littekens

De bindweefsel massage is een waardevolle aanvulling voor de ervaren masseur, massage therapeut enschoonheidsspecialiste.

De bindweefsel massage technieken zijn te leren tijdens een 8 daagse cursus bij Zonnevlecht Opleidingen in Vlijmen.
Ik nodig je graag uit om een bezoek te brengen aan onze websitepagina met de informatie over de CURSUS Bindweefsel massage.

Ik kijk uit naar je bezoek.
Pauline Trum
Directeur 

 

Pauline Trum, 09-07-2015