Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29

Wat is Cranio Sacraal Therapie?

Volg de cursus Cranio Sacraal Massage bij Zonnevlecht Opleidingen in Vlijmen, klik HIER om naar de cursuspagina te gaan.

Tijdens een cranio sacraal therapie behandeling nodigen wij het lichaam van onze cliënt uit om weer zo optimaal mogelijk te gaan functioneren, en wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Bij een cranio sacraal behandeling worden niet alleen symptomen zelf behandeld, maar de hele mens.

Een cranio sacraal behandeling is dan ook een holistische behandeling – lichaam en geest zijn één. Daarin wordt een klacht meer gezien als een signaal dat aangeeft dat er in die hele mens ergens iets uit balans is.

Het cranio sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies daar omheen en het hersenvocht. Dit wordt beschermd door onze schedel (cranium), en de wervelkolom tot aan het heiligbeen (sacrum). Hierbinnen bevindt zicht het centraal zenuwstelsel.

Het ritme van het cranio sacrale vocht wordt veroorzaakt door een pompsysteem diep binnen in de hersenen. Dit ritme uit zich als een golf die in het hele lichaam voelbaar is. We kunnen dit beschouwen als de ademhaling van het centrale zenuwstelsel.
Het centrale zenuwstelsel regelt de werking van alles wat er in ons lichaam gebeurt. Daarmee is het cranio sacraal ritme, naast de ademhaling en de hartslag, een primaire levensfunctie in ons lichaam.

Het cranio-sacrale ritme kan veranderen door invloeden van binnen en buiten af.
In de loop van ons leven slaat het lichaam allerlei trauma’s (groot en klein) op, zowel fysiek, mentaal, als emotioneel. Hierdoor raakt ons natuurlijke ritme uit balans en kan het lichaam niet meer optimaal functioneren.

Door verschillende cranio sacraal technieken nodigen we uit tot herstel van deze natuurlijke balans.

Tijdens een cranio behandeling kan een stillpoint optreden, een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. De hierbij vrijkomende energie is nu beschikbaar voor regeneratie van het lichaam.

Ook zonder aanwijsbare klachten kan een cranio sacraal behandeling worden uitgevoerd voor diepe innerlijke rust.

Er wordt niet alleen gewerkt op de schedelbotten en de wervelkolom, maar op het hele lichaam, omdat alles in het lichaam met elkaar verbonden is via het bindweefsel. Alles, -organen, spieren, pezen, gewrichten en botten-, bewegen namelijk mee. Via zachte aanrakingen en lichte druk wordt contact gemaakt met het cranio-sacrale ritme. Hierdoor wordt het lichaam uitgenodigd om spanningen los te laten.

Door deze ontspanning kunnen blokkades worden opgeheven en ontstaat er ruimte in het gehele lichaam.

De cranio-sacraal therapie is in de vorige eeuw ontstaan vanuit de osteopathie en is zich nog steeds enorm aan het ontwikkelen.

Wij ontmoeten u graag bij onze cursus Cranio Sacraal Massage.

cursus Cranio Sacraal massage bij Zonnevlecht Opleidingen in Vlijmen