Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29
Volg de cursus Dorn Specialist bij Zonnevlecht Opleidingen, klik HIER om direct naar de cursuspagina te gaan.
Dorn Therapie

De Dorn-methode is ontwikkeld door Dieter Dorn en is een zachte manuele behandeling van de wervelkolom en de gewrichten zoals bijvoorbeeld het bekken. De basis van deze methode is het corrigeren van een beenlengteverschil. 75% van de mensen heeft een (zonder dat ze het vaak weten) een beenlengteverschil. Beenlengteverschil kan leiden tot een scheef bekken, waardoor de wervelkolom niet meer optimaal kan functioneren en er allerlei pijnklachten in het lichaam kunnen ontstaan. Gedacht kan worden aan kyfose, lordose, scoliose, bekkeninstabiliteit, schouderklachten of migraine. Een beenlengteverschil kan ontstaan door een val, verkeerd zitten, een ongeluk, verstappen (omzwikken) of vertillen. Met de Dorn-methode corrigeer je het ‘langere’ been. Wanneer het beenlengteverschil is gecorrigeerd, worden daarna ook het bekken, het SI-gewricht en de wervelkolom nagekeken. Wanneer blijkt dat deze niet in de juiste positie staan, worden ook deze gecorrigeerd. Kenmerkend voor de Dorn-methode is dat deze correctie plaatsvindt tijdens beweging. De Dorn-methode wordt afgesloten met een Breuss-massage. Dit is een zachte, ontspannende massage op de rugwervelkolom, die inwerkt op fysieke en psychische spanningen. Tijdens de massage wordt er gebruik gemaakt van Sint Jansolie welke diep inwerkt op het weefsel en de tussenwervelschijven. Wanneer er lange tijd druk wordt uitgeoefend op een natte spons verliest deze elasticiteit, voeg je vocht toe aan de spons dan zal zijn natuurlijke elasticiteit weer terugkomen. Ditzelfde geldt voor onze tussenwervelschijven.

De Breuss-massage wordt uitgevoerd op de blote rug en duurt ca. 15 minuten. Na de massage wordt de rug (wervelkolom) afgedekt met speciaal zijdepapier. Zijdepapier houdt de warmte vast en neemt afvalstoffen op. Over het zijdepapier wordt een warme handdoek gelegd. Zo blijft de cliënt nog eens 10 minuten ontspannen liggen.

De eerste behandeling wordt er gestart met een uitgebreid intakegesprek. De volledige behandeling (Dorn, manuele mobilisaties en de Breuss-massage) duurt gemiddeld 1,5 uur. De vervolgbehandelingen zullen ongeveer een uur in beslag nemen. Gemiddeld is 80% van de cliënten na 3-5 behandelingen zo goed als klachtvrij.

Er wordt altijd gestart met een onderzoek naar beenlengteverschil. Daarna wordt worden de heupen, het SI-gewricht, ruggenwervels, nekwervels, schoudergewrichten, elleboog, pols en vingergewrichtjes gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd. Ook de knieën en de enkels komen aan bod. 

Na de behandeling krijgt de cliënt zelfhulpoefeningen mee naar huis die het resultaat zullen bevorderen en vasthouden.

De Dorn-methode en Breuss-massage kan ook toegepast worden op kinderen.

Deze methode is een aanwinst in iedere therapeuten praktijk.

Wij begroeten je graag bij onze 5 daagse cursus Dorn Specialist.