Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29
Fibromyalgie massage

Fibromyalgie is een chronische ziekte die gepaard gaat met veel pijn en vermoeidheid en is niet altijd gemakkelijk te herkennen. 

Voor de volledige cursusinformatie van onze 2 daagse cursus Fibromyalgie massage / Fibromassage klik op onderstaande link:

Cursus Fibromyalgie massage

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar. Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor nog geen eenduidige oorzaak is gevonden. Het ontbreken hiervan, in samenhang met het meestal gezonde uiterlijk van de fibromyalgiepatiënt en de normale bevindingen bij regulier bloedonderzoek, leidt vaak tot ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving.

Fibromyalgie wordt meestal geclassificeerd als een reumatische spieraandoening, omdat een van de meest voorkomende symptomen bij fibromyalgiepatiënten de chronische pijnlijke spieren zijn. Omdat we echter steeds meer te weten zijn gekomen over deze aandoening, wordt deze tegenwoordig vaker geclassificeerd als een vorm van het disfunctioneren van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te "vertellen" wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een abnormale productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn die niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en de functioneringswijze van het immuunsysteem. De fibromyalgiepatiënt ervaart een domino effect waarin het ene symptoom en het ontstaan ervan, van invloed is op een ander symptoom. Fibromyalgiepatiënten zijn bijvoorbeeld niet in staat om in het diepe slaap stadium (delta-slaap) te geraken, waarin het lichaam veel chemische stoffen voor de heropbouw aanmaakt waardoor weefsels worden hersteld en de groei van deze weefsels wordt bevorderd. Groeihormoon, een van de meest overvloedige chemische stoffen voor de heropbouw, komt tijdens de delta slaap vrij en herstelt en bevordert de groeiweefsels. Omdat fibromyalgiepatiënten de delta-slaap nooit ervaren, hebben zij een laag groeihormoon gehalte. Dit resulteert in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. Groeihormoon heeft een groot effect op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme in het lichaam en de chemie ervan regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen, inclusief witte bloedlichaampjes en anti-lichaampjes, om infecties te kunnen bestrijden. De bindweefsels van de fibromyalgiepatiënt worden stijf en gespannen, wat wordt veroorzaakt door een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels. Door congestie worden de circulatie en de neurale transmissie nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren. Dit gebied van verhoogde contractie en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenoemde tenderpoints. Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het onvermogen om in de diepe herstellende slaap te geraken, zijn er de oorzaak van dat de fibromyalgiepatiënt niet alleen hevige pijnen ervaart op deze gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting. Als u alles met elkaar in verband brengt, wordt het bestaande domino effect duidelijk. De symptomen en mogelijke oorzaken van Fibromyalgie en het Chronische Vermoeidheids Syndroom (ME/CVS) overlappen elkaar gedeeltelijk. 

Veel voorkomende specifieke symptomen/klachten zijn: 

 • Spierpijnen in het hele lichaam
 • Ochtendstijfheid
 • Vermoeidheid 
 • Gevoel niet goed geslapen te hebben
 • Prikkelbare / spastische darm
 • Hoofdpijn die lijkt op migraine
 • Duizeligheid 
 • Concentratiestoornissen 
 • Vergeetachtigheid 
 • Stemmingswisselingen
 • Tintelend gevoel 
 • Verhoogd koudegevoel (gedeeltelijk paars verkleuren van handen en voeten)
Diagnostische criteria

De Amerikaanse vereniging voor reumatologie heeft nieuwe criteria geformuleerd om fibromyalgie te beoordelen. Ze vervangen de criteria uit 1990. De criteria zullen wereldwijd worden toegepast. Om de diagnose fibromyalgie te stellen, wordt nog steeds vooral gelet op pijn in het hele lichaam. Nieuw is dat ook andere symptomen dan pijn worden meegenomen in de diagnose en dat de ernst van fibromyalgie wordt beoordeeld. Iemand voldoet aan de diagnostische criteria voor fibromyalgie als aan drie voorwaarden wordt voldaan:

 1. Er moet sprake zijn van pijn in het hele lichaam en andere symptomen.
 2. De pijn en andere symptomen moeten minimaal drie maanden bestaan.
 3. Er is geen andere ziekte die de pijn verklaart.

Wat fibromyalgie niet is:

 1. Een tussen de oren ziekte.
 2. Zomaar een spierpijntje.
 3. Zomaar een griepje.
 4. Is geen psychische stoornis.

Meer weten over Fibromyalgie en de speciale Fibromassage?
Volg de 2 daagse cursus bij Zonnevlecht Opleidingen.

Fibromyalgie massage bij Zonnevlecht Opleidingen in Vlijmen

 

Bron: fibromyalgie.nl
Bron: huubsfibromyalgiesite.nl