Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29
Rugpijn massage

Rugproblemen zijn de meest voorkomende klachten in de Westerse beschaving. Ongeveer 80% van de Nederlanders (volwassenen) – dat is 4 op de 5 - ervaart (regelmatig) zeurende en stekende rugklachten in zijn leven.

Klik op onderstaande link om direct naar de cursus pagina Rugpijn massage te gaan:
Cursus Rugpijn massage

Bij het merendeel van de rugklachten is er geen specifieke lichamelijke oorzaak aantoonbaar; dit worden aspecifieke rugklachten genoemd. Het is niet alleen een sociaal-medisch probleem maar ook een financieel probleem vanwege het grote ziekteverzuim.

De meerderheid van rugklachten hebben te maken met stress, slechte houding, ongelukken of verzwakte buik- en rugspieren. Als je lichaam pijn ervaart in de heup of onderrug dan compenseert ons lichaam automatisch de zwakte in dat gebied door er last vanaf te nemen en het over te brengen op een ander deel van je lichaam. Dit geeft extra druk en verergert vaak het probleem. Specifieke oorzaken veroorzaken ongeveer 5% tot 10% van de rugklachten, de overige 90% - 95% zijn aspecifieke rugklachten.

Het is belangrijk om deze specifieke klachten te herkennen en ze als rode vlag door te verwijzen naar een specialist. Het gaat daarbij om hernia van de tussenwervelschijf, vernauwing van het wervelkanaal met neurologische uitval, tumoren en ontstekingen van de wervels, wervelfracturen, ziekte van Bechterew of afgesleten wervels. In deze training gaan wij vooral in op de aspecifieke rugklachten.

Wat zijn A-specifieke rugklachten?

Bij het merendeel van de rugklachten is er geen specifieke lichamelijke oorzaak aantoonbaar; dit worden aspecifieke rugklachten genoemd.

Het is niet alleen een sociaal-medisch probleem maar ook een financieel probleem vanwege het grote ziekteverzuim. Rugklachten ontstaan door een samenspel van factoren, die zowel persoons- als werkgebonden zijn. Onder aspecifieke rugklachten vallen ook de volgende “diagnoses”:

• Lumbago Pijn- en stijfheidsklachten in het onderste gedeelte van de rug (verzamelnaam lage rugpijn).

• Spit Pijn- en stijfheidsklachten in het onderste gedeelte van de rug met plotseling ontstaan, eventueel met uitstraling naar de billen en liezen. Soms is er ook sprake van uitstraling in de bovenbenen. De klachten komen vaak sterk overeen met hernia klachten.

• Ischias Alleen pijnklachten in het verloop van de nervus ischiadicus (de grote beenzenuw). Deze klachten komen ook sterk overeen met hernia klachten.

• Versleten tussenwervelschijven Versleten tussenwervelschijven is op zich wel een medische (specifieke) diagnose. Uit onderzoek is alleen gebleken dat een groot percentage van de mensen boven de 30 versleten tussenwervelschijven heeft. Slecht een klein percentage rapporteert echter pijnklachten in dat gebied. De diagnose levert dus niet per definitie pijn- en stijfheidsklachten op.

• Spierscheur.

Wat zijn de oorzaken van rugpijn?

Voor de aspecifieke lage rugklachten is geen medische oorzaak aan te wijzen. Aspecifieke lage rugklachten zijn meestal multifactoreel bepaald en ontstaan door een combinatie van belastingsfactoren. Vaak zijn verkeerde houding (A) en of bewegingen de oorzaak van lage rugklachten. Deze houdingen en/of bewegingen leiden tot overbelasting van spieren en gewrichten.

Voorbeelden zijn ongunstige til technieken en werkhoudingen. Dit is ook altijd te zien binnen het kader van belasting en belastbaarheid. Bij aspecifieke lage rugklachten spelen ook psychosociale factoren een rol. De aanwezigheid van deze factoren leidt tot een (tijdelijk) verminderde belastbaarheid en kan zo zorgen voor het ontstaan, onderhouden of verergeren van (lage rug)klachten. Stress is een heel goed voorbeeld van een psychosociale factor die invloed heeft op de gesteldheid van de mens. Aangezien de klachten zowel op lichamelijk als psychosociaal vlak per cliënt enorm verschillen kan men niet 1 oorzaak voor aspecifieke klachten aanwijzen.

Alles leren over het behandelen van A-specifieke Rugklachten?
Volg de cursus Rugpijn massage bij Zonnevlecht Opleidingen.

cursus Rugpijn massage bij Zonnevlecht Opleidingen