Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29
Sportmassage

Als je veel sport of veel van je spieren vraagt maakt een sportmassage je spieren weer soepel. Maar ook voor niet sporters is een sportmassage een goede massage om klachten te behandelen. Ook als je een blessure hebt is een sportmassage goed, het zorgt ervoor dat je sneller hersteld.

Wat zijn de effecten van een sportmassage?

De effecten van de sportmassage zijn in drie groepen te delen:

De sporter wordt geestelijk en lichamelijk voorbereid op de volgende wedstrijd. Hierbij komt de sporter tot rust en de spieren worden losgemaakt. Er ontstaat onder andere een betere doorbloeding, waardoor de sporter beter zal bewegen en het langer volhouden, vermoeidheid en spierpijn worden namelijk voorkomen. De coördinatie wordt verbeterd, waardoor de kans op letsel en ongevallen verkleind wordt.  De massage helpt bij het herstellen van de normale toestand, na een zware inspanning door afvalstoffen af te voeren.

De sportmasseur kan dus bijdragen aan verantwoord en gezond sporten.

Sportmassage technieken

Een sportmasseur kan verschillende dingen doen voor een sporter. Met behulp van verschillende massagetechnieken wordt de conditie van de spieren verbeterd. De techniek wordt bepaald door te kijken naar de sport en de wensen van de sporter en/of trainer. De masseur kan, door regelmatig contact met de sporters, een beginnende blessure herkennen en de sporter eventueel doorverwijzen naar een geneeskundige. Hij of zij kan voorlopig tapes en verband aanbrengen en eerste hulp bij ongevallen verlenen. Daarnaast kan de masseur een voorlopig advies geven, door het uitvoeren van functie-testen op lenigheid en kracht. Hij of zij kan advies geven over gezond en veilig sporten, actief bewegen, sportkleding, voeding, schoeisel en hygiëne. 

Verder levert de masseur een redelijk grote bijdrage aan het herstel van een sporter, in overleg met een fysiotherapeut of arts, door te begeleiden bij het uitvoeren van oefentherapie. Door met de sporter te oefenen, in te tapen of verband aan te brengen, ijstherapie toe te passen of door een massage te geven. De masseur kan herstel-bevorderende adviezen geven en regelmatig functieonderzoek uitvoeren.

De sportmasseur beperkt zich bij het masseren in principe tot het masseren van 'gezonde weefsels'. De behandeling van blessures wordt meestal aan artsen en/of fysiotherapeuten overgelaten. Bij ongevallen en letsels beperkt de bevoegdheid van de masseur zich tot het verlenen van zorg bij acuut sportletsel. Als dat goed gaat, zal het de verergering van de schade helpen voorkomen.

Een sportmasseur is meestal gespecialiseerd in kalmerende en stimulerende massages. Dit is masseren met het doel de spieren die het zwaarst worden belast, een betere doorbloeding te geven en aan te zetten tot extra stofwisseling. De spieren zijn daardoor beter bestand tegen grote kracht die er tijdens het sporten op uitgeoefend wordt.

De sportmassage kan voor iedereen geneeskrachtig werken. Als je spierpijn hebt door een verkeerde beweging in de rug, de nek of ergens anders in het lichaam. Na een eenmalige inspanning, zoals een weekendje Ardennen kan je stijve en pijnlijke spieren hebben of je bent tijdens de wekelijkse sporttraining iets te enthousiast geweest, kan een sportmassage helpen herstellen, dat is beter dan er mee rond te blijven lopen. 

Een sportmassage mag nooit toegepast wordt in de volgende gevallen:
In de eerste dagen of weken nadat je spier is gescheurd.
Bij een ontsteking of wond van de huid.
Als iemand koorts heeft.
Als je spieren heel zwaar belast zijn, is het beter om de sportmassage enkele dagen uit te stellen.

Wat kan een Sportmasseur voor u betekenen?

Een gediplomeerd sportmasseur heeft uitgebreide kennis opgedaan op het gebied van fysiologie (hoe werkt het menselijk lichaam), anatomie (hoe werken skelet en spieren samen), EHBSO (eerste hulp bij sport-ongevallen en reanimatie-training) en natuurlijk uitgebreide kennis op het gebied van massage (handgrepen en massagetechnieken). 
Een sportmasseur behandelt dus niet alleen stijve spieren maar is ook getraind in het aanbrengen van bijvoorbeeld drukverbanden en het aanleggen van ondersteunende tape-constructies, alsmede in het herkennen van blessures. 

Echter, de behandeling en begeleiding van blessures aan het bewegingsapparaat horen niet thuis bij de sportmasseur! Wij zullen u hiervoor dus altijd doorverwijzen naar een medicus of paramedicus. Ook kunnen wij u niet helpen bij aandoeningen aan het skelet zoals slijtage aan gewrichten of verschoven ruggenwervels. 

De sportmasseur kan in het kader van herstel (-training) echter weer wel ondersteunend functioneren als verlengde van de behandelend arts of fysiotherapeut. 

Echter, het moge duidelijk zijn dat een sportmasseur zich tenslotte en uiteraard NIET bezig houdt met intieme ontspanningsmassages op het gebied van seks of ander lichamelijk genot. Hiervoor verwijs ik u graag naar andere websites. 

Wanneer gaat u naar de Sportmasseur.

U kunt bij mij uiteraard terecht voor de behandeling van stijve, verzuurde dan wel ’te korte’ spieren van bijvoorbeeld hamstrings of kuiten, maar ook voor:

  • RSI-gerelateerde klachten zoals een tenniselleboog of frozen shoulder
  • Rug- en schouderproblemen
  • Een fysieke screening en/of meting (duurt ca.1,5 uur) om (alsnog?) de oorzaak van uw klacht te achterhalen (en dan op wellicht een andere manier dan uw arts of fysiotherapeut er al naar heeft gekeken) plus bijbehorend advies dan wel doorverwijzing
  • Trainingsadviezen
  • Voedingsadviezen in het kader van (top)sport
  • Tapen van aangedane gewrichten (bijvoorbeeld uw enkel) in het kader van trainingen en/of wedstrijden of op advies van uw arts of fysiotherapeut
  • En tenslotte natuurlijk ook voor een reguliere ontspanningsmassage

De Sportmasseur voor zowel de sporter, recreatie sporter als niet sporter.

 

cursus Sportmassage bij Zonnevlecht Opleidingen in Vlijmen

Bron: Massagekeuze.nl