Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29
Wat is Triggerpoint therapie?

De Triggerpoint therapie kan snel en eenvoudig een oplossing bieden voor mensen die langdurig pijn hebben. Pijn die wordt veroorzaakt door zogenaamde 'triggerpoints', dat zijn spierknopen ontstaan in een bepaalde spierstreng ergens in het lichaam.

Volg de cursus Triggerpoint therapie bij Zonnevlecht Opleidingen, klik HIER voor de cursusinformatie.

De Triggerpoint therapie is behoorlijk in opkomst en is gebaseerd op jarenlang onderzoek in Amerika. De Amerikaanse artsen Janet Travell en David Simons zeggen in hun veelgeprezen medische standaardwerk 'Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual' dat uitstralende pijn of afgeleide pijn, het kenmerkende symptoom is van een myofasciaal triggerpoints. 

Veel van je pijnklachten worden veroorzaakt door myofasciale triggerpoints, wat kleine spierknopen zijn, in overbelaste of geblesseerde spieren. Meestal voelt men het als een diepe doordringende pijn, al kan de pijn door een beweging heel stekend worden. Afgeleide myofasciale pijn kan net zo intens en ondraaglijk zijn als pijn van welke andere oorzaak ook..

Effect van een Triggerpoint behandeling

Triggerpoint therapie is geen medische behandeling, maar een massagetechniek die tot doel heeft specifieke pijn te verlichten.

De Triggerpoint massage zorgt al in enkele minuten voor verlichting. De meeste problemen kunnen worden verwijderd in drie tot tien dagen. Zelfs langdurige klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijk worden verbeterd.

Triggerpoint therapie technieken

Het moeilijke van Triggerpoints is dat ze pijn afleiden, deze verplaatsing van pijn zet iedereen op het verkeerde been, inclusief de meeste artsen. Hierdoor worden er zo vaak verkeerde diagnosen gesteld en daardoor wordt de pijn vaak met pijnstillers behandeld. Pijn is een teken dat er iets fout zit en dat het de aandacht nodig heeft.

Triggerpoints veroorzaken kunnen hoofdpijn, pijn in de nek en kaak, in de onderrug, een tennisarm en carpaal tunnelsyndroom veroorzaken. Ze zijn de bron van pijn in gewrichten, zoals schouder, pols, heup, knie en enkel. Triggerpoints veroorzaken ook andere symptomen zoals duizeligheid, oorpijn, bijholteontsteking, misselijkheid, maagzuur, hartritme-stoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten.

De door Triggerpoints veroorzaakte symptomen komen voor in voorspelbare patronen. Als je weet waar je moet zoeken, zijn de Triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen. De meeste problemen kunnen in een aantal behandelingen verwijderd worden, maar dan moet je tussen de behandelingen door thuis zelf ook oefeningen doen. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in een aantal maanden aanzienlijke verbeterd worden.

De kennis op het gebied van myofasciale Triggerpoints is heel belangrijk, omdat je daarmee zelf aan de slag kan om deze punten, daarmee ook je dagelijks functioneren, te beïnvloeden.

Het Handboek Trigger-point therapie door de Claire Davies is een erg populair boek die door vele masseurs en tijdens de cursus wordt gebruikt.

Het is bij deze massage belangrijk om het ook zelf thuis uit te kunnen voeren, omdat als je het regelmatig doet, je sneller hersteld. Voor de zelfbehandeling zijn een aantal handige hulpmiddelen te krijgen.

De goedkoopste en overal te kopen tennisbal en de stuiterbal, die in verschillende groottes in alle speelgoedwinkels te koop is. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van massage producten als de Vierpoot en de Thera Cane.

De Vierpoot is gemaakt van sterk, helder acryl. Door de gladde vorm kan je hiermee een plezierige en ontspannende massage door je kleding heen geven, maar met olie ook direct op de huid. De vier knobbels kan je gebruiken om de druk te geven die je Triggerpoints nodig hebben. Het heeft twee grotere en twee kleinere knobbels om druk te geven op kleine of wat grotere plekken, om vermoeidheid, stijfheid en spierkrampen te verhelpen. Je kan pijnlijke plekken behandelen met een enkele knobbel, maar ook met twee tegelijk, bijvoorbeeld aan beide kanten van de ruggengraat.

Thera Cane is het kunststof hulpmiddel dat hier staat afgebeeld. Het biedt een tijdelijke verlichting van spierklachten, stijfheid, gevoeligheid en pijn die door Triggerpoints kunnen ontstaan. Het is makkelijk in gebruik en legt het geven van verlichting op de juiste plaats, namelijk in je eigen handen. Als je de Thera Cane regelmatig gebruikt, wordt je je bewuster van je eigen lichaam en heb het weer in de hand. De druk die je met de Thera Cane op je spieren uitoefent, helpt de bloedstroom naar de spieren te optimaliseren, hierdoor helpt het de spierfunctie te herstellen. Verkrampingen in de spieren en pezen worden opgeheven. De toegenomen circulatie helpt de spier efficiënter te werken. 

Word een Triggerpoint specialist, volg de 7 daagse cursus Triggerpoint Therapie bij Zonnevlecht Opleidingen.

cursus Triggerpoint Therapie bij Zonnevlecht Opleidingen in Vlijmen


Bron: Massagekeuze.nl