Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29

Omschrijving

3 daagse cursus de betekenis van ziek zijn

Ons lichaam is een rijke bron aan informatie. Gevoelens zijn ons goed bekend, zowel de positieve als de negatieve. We leven er elke dag mee, en gaan er alle kanten mee op. Maar wat zeggen lichamelijke en psychische ziekten en kwalen? Zijn dat misschien uitingen van stress in ons lichaam, stress die voortkomt uit hoe we leven, denken en voelen? Moeten we de oorzaak misschien zoeken in trauma’s  – recent of lang geleden? – en hoe we hier mee omgingen?  Kortom: zouden we eens meer moeten kijken naar ziekten vanuit een holistisch oogpunt, waarin de samenhang tussen lichaam, ziel en geest samen bekeken wordt?

In deze training gaan we op zoek naar de betekenis van ziek zijn.

Velen hebben dat gedaan, gezocht naar de diepere betekenis van ziekten. Er zijn prachtige boeken over geschreven, en op internet is veel waardevolle en helaas ook slechtere informatie te vinden.

We hebben als mens allemaal een diep aangeboren verlangen om goed te zorgen voor ons lichaam, het te helpen oplossen wat er is. Dat is een soort oer-instinct. Ons lichaam kan mopperen, klagen zelfs schreeuwen, en als we niet luisteren, laat ons lichaam het voelen. Denk maar eens terug aan die keren dat je ziek werd op je eerste vakantie-dag, aan een plotselinge rugpijn, migraine-aanval, etc. Ons lichaam kan zo een belangrijke aanwijzer zijn: het geeft aan wanneer we over onze grens gaan, wanneer we van ons Pad afwijken, wanneer we te weinig rust nemen of juist meer zouden moeten bewegen.

Ons lichaam is een waar geschenk; het is een vriend, een trouwe metgezel, een leraar, een motor voor innerlijk groei. Ons lichaam is het kanaal voor onze ziel en ons hart. Ons lichaam kan voor ons de poort openen naar de innerlijke master, de innerlijke healer en de innerlijke teacher en ons zo het pad van Ware Belichaming brengen. Áls we beginnen te luisteren naar de signalen die het geeft. 

De samenhang tussen lichaam, ziel en geest wordt tastbaarder onder onze handen. Hoe waardevol is dat? 

Candace Pert, auteur van Molecules of Emotion, legt uit in een voor de Nobelprijs genomineerde onderzoek, hoe emoties ons lichaam beïnvloeden op cel niveau:
“Als trauma’s en negatieve emoties niet worden verwerkt, worden ze fysiek opgeslagen als cel in het geheugen, en voorkomen ze hierdoor dat deze cellen deel uitmaken van de constante chemische communicatie die plaatsvindt in het lichaam. De herinneringen sluiten deze cellen niet alleen af, maar kunnen leiden tot emotionele en fysieke aandoeningen, jaren nadat de gebeurtenis plaatsvond.”

Dianne M. Connely zegt het zo: "Thuis is de plek waar ik vandaan kom, en waar ik weer naar toe gaan. Thuis is waar ik altijd ben. Alle omstandigheden in mijn leven roepen we op tot nieuwe passen in deze dans. Alle ziekte wijst me de weg daarnaar toe, naar thuis."

Alle ziekte is een teken van heimwee, een signaal dat er een plek is (in ons lichaam of ons leven) die niet als thuis voelt, die we niet belichamen, waar geen aandacht is, een lege plek als het ware. Dat betekent ook dat alle heling eigenlijk thuiskomen is. En de weg of de dans met anderen delen, het samen met anderen be-leven, brengt ons dichter bij thuis.   

De engelsen zeggen: All sickness is homesickness. 
De Duitsers zeggen: Alles Weh, ist Heimweh. 

Deze samenhang van lichamelijke klachten en psychische problemen zal niet iedereen aanstaan. 
Wist je bijvoorbeeld dat terugdenken aan traumatische of nare ervaringen uit je jeugd net zoveel stress in je lichaam geeft als toen het werkelijk gebeurde?

Daarom is het als behandelaar goed om naar deze samenhangen 
kijken, samen met je cliënt.  

Elke ziekte kent namelijk méér dan alleen fysieke componenten:

Componenten bij ziekte
Fysieke componenten
Genetische componenten
Epi-genetische componenten (w.o. leefstijl)
Emotionele componenten
Mentale componenten
Spirituele componenten
Energetische componenten
(Voor-)ouder-componenten

Cursus inhoud

Als we aan onze gezondheid willen werken (en de meeste cliënten willen dat), kan het ons zeer zeker helpen om de andere componenten ook te belichten en onder de loep te nemen.

Dit kan soms confronterend voor ons zijn, maar het kan ons zeker helpen in het bereiken van meer balans, innerlijke vrede, tevredenheid en heling.
Dat betekent niet dat alle ziekte zal verdwijnen, het betekent wel dat er een gevoel van kracht en heelheid optreedt, juist door de ziekte in meerdere aspecten te begrijpen.

Het doel van deze training is: meer en meer leren denken en te kijken vanuit holistisch perspectief naar ziektes en aandoeningen. Naast theorie gaan we ook aan de slag met lichaamsgerichtte meditaties en oefeningen. Deze kun je inzetten voor jezelf en voor je cliënten, op weg naar heling, balans en innerlijke kracht.
Na deze cursus kan je een geweldige bron van kennis aanboren tijdens jouw behandelingen.

cursus de betekenis van ziek zijn zonnevlecht opleidingen

Voor wie is deze cursus

Zeker bij ons op de tafel - als lichaamsgericht therapeut, massagetherapeut, masseur of reiki-behandelaar - worden veel van die signalen zichtbaar en voelbaar. 
Deze cursus is voor die behandelaar die zijn of haar kennis wil uitbreiden om nog effectiever en gerichter te kunnen behandelen.

Accreditatie

De cursus de betekenis van ziek zijn is in aanvraag voor accreditatie door de volgende beroepsvereniging:
VBAG
BATC
NVST
LVNG

Lestijden en cursuskosten

Van 10.00 tot 16.00 uur.

Inschrijfkosten € 25,00 (Inschrijfkosten worden in mindering gebracht op cursusgeld).
Cursuskosten € 395,00 (vrij van btw).

Docent cursus de betekenis van ziek zijn

Tijdens deze cursus ontvang je een schat aan informatie, alle kennis en informatie wordt met liefde voor het vak gedeeld door docent, Petra Kaemingk.

Petra Kaemingk Dorn Specialist Zonnevlecht Opleidingen

 

 

Kosten 3 daagse cursus De betekenis van ziek zijn

Inclusief uitgebreid lesmateriaal en certificaat.

Inschrijfkosten:

€ 25,00

Cursuskosten:

€ 370,00


Staffelkorting

Als u meerdere modules / cursussen in 1 keer betaalt kunt u gebruik maken van onze staffelkorting. Klik hier voor meer informatie.

Cursusdata

Aanmelden?

Vul het inschrijfformulier zo volledig mogelijk voor ons in.
Na ontvangst zenden wij zo snel mogelijk de bevestigingsbrief
en factuur per e-mail toe.

Wij wensen u een leerzame cursus toe bij Zonnevlecht Opleidingen.

Cursusdagen

Cursustijden van 10.00 tot 16.00

Datums:

  • vrijdag 25 januari 2019
  • zaterdag 26 januari 2019
  • zondag 27 januari 2019