Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29
  Naar cursusoverzicht

Hawaiian Lomi Lomi massage en Shamanic Healing

Mijn naam is Kumu Pauline Kealohi Trum. Sinds 2001 bestudeer ik de Lomi Lomi massage. In 2016 ben ik in Kauai (Hawaii) beëdigd tot Kumu Lomi Lomi en heb ik mijn Hawaiiaanse naam Kealohi (wat Sparkle and Shine betekent) mogen ontvangen. Ik draag deze naam met trots, en met het aannemen van de Blessing, op het mooie eiland Kauai (Hawaii), heb ik gezworen het erfgoed van Hawaii, waaronder de Lomi, op de juiste wijze en met veel eer en respect door te geven.

Kumu betekent docent en/of bron. Ik ben vereerd dat ik jullie bron mag zijn.

Ik ben opgeleid door (mijn Lomi Lomi Kumu’s);

Kumu Malamalama
Kumu Gloria Ku’uleialoha
Kumu Karen Leialoha
Kumu Leilani Kalilimoku
Kumu Tamara Ho’okahi (echtgenote van Kahu Abraham Kawaii)
Kumu Wayne Kealohi
Carrie Rowell
Kumu Pa'a Lawrence Aki

Kumu = Hawaiiaans voor leermeester en bron.

De Lomi Lomi die ik doceer is de Ka Huna Bodywork of Temple Style Lomi van Kahu Abraham Aua'ia Maka'i'ole Kawaii.

Aloha 

Massage is een van de oudste en meest krachtigste vorm van ‘genezing’. Lomi Lomi is een van de meest inspirerende vormen van massage. Wat maakt Lomi Lomi zo speciaal? Wat is het verschil met andere massages.

Hoe ‘werkt’ Lomi Lomi?

Het woord Lomi Lomi betekent massage. Lomi Lomi is een unieke helende massage afkomstig van de mooie eilanden van Hawaii, waar het in het verleden alleen werd uitgevoerd door Kahuna (meesters in de Lomi Lomi). Om de waarde van Lomi Lomi te begrijpen helpt het om meer kennis te hebben van de Hawaiiaanse filosofie Huna, en op welke wijze Huna invloed heeft op ons leven en onze ‘genezing’.

Huna zoekt naar harmonie en liefde in alles en iedereen om ons heen. Maar hoe verhoudt Huna zich dan met massage, wat is de link?

Lomi Lomi wordt ook wel “loving hands massage” genoemd.

Door de vloeiende bewegingen en het afstemmen op het lichaam van je cliënt wordt het lichaam volledige gevoed zodat de ontvanger kan ontspannen en kan wegzakken in een diepe ontspanning. Dus terwijl de ‘techniek’ een belangrijk onderdeel is van de massage en de bijbehorende ‘genezing’ wordt de massage uitgevoerd met loving hands (onvoorwaardelijke liefde), de focus van de Lomi masseur ligt bij de ontvanger, de intentie is volledige aandacht en ontspanning met liefdevolle aandacht en een liefdevol hart.

Op deze wijze is het mogelijk dat de ontvanger oude patronen, overtuigingen, beperkingen en negatieve gedachten die zijn opgeslagen op celniveau volledig los kan laten. Vaak wordt er gedacht dat overtuigingen en negatieve gedachten en gevoelens worden opgeslagen in ons brein, dit is echter niet waar. Deze negatieve invloeden op ons lichaam worden opgeslagen in de cellen van ons lichaam.

De Hawaiianen kijken naar mensen, dieren en dingen uit de natuur in termen van energie stromingen. Het geloof van de Hawaiianen is dat een idee of overtuiging de energiestroom in het lichaam kan blokkeren. Lomi Lomi kan helpen om deze energieblokkade op te lossen waardoor de nieuwe energie weer vrij kan stromen door het lichaam. Zo is Lomi Lomi niet alleen een fysieke ervaring maar ook zeker een geestelijke ervaring. Lomi Lomi ‘geneest’ op mentaal, geestelijk en spiritueel niveau.

Wanneer mentale, geestelijke en spirituele harmonie ontbreekt geef je ziekte een kans om zich te ontwikkelen. Lomi Lomi vergemakkelijkt de weg naar harmonie.

Wat gebeurt er tijdens een Lomi Lomi massage?

Een Lomi Lomi massage begint met een moment van stilte tussen de gever en de ontvanger. De Lomi masseur legt zijn handen met zachte druk op de rug van de ontvanger waarna hij (in stilte) een Pule (gebed) zal opzeggen waarin gevraagd wordt voor begeleiding, hulp en ‘genezing’ tijdens de massage. De ontvanger wordt gevraagd om een intentie of wens uit te spreken. Lomi Lomi is een intuïtieve massage, in dat opzicht is er geen vaste vorm of volgorde tijdens de Lomi Lomi massage, geen twee massages zijn identiek.

De massage wordt gegeven in vloeiende, ritmische bewegingen met de handen, onderarmen en ellebogen. Sommigen mensen beschrijven dit als zachte golven die over het lichaam rollen. Een ander kenmerk van de Lomi Lomi is dat verschillende delen van het lichaam tegelijkertijd worden gemasseerd.

Dit helpt de ontvanger om volledig los te kunnen laten omdat het nagenoeg onmogelijk is om je te richten op verschillende gebieden die op het lichaam aangeraakt worden. Belangrijk om te vermelden is dat de Lomi masseur niet ‘geneest’, deze is slecht facilitator voor de ‘genezing’.

Volgens de Huna filosofie wordt energie ook vastgehouden in gewrichten. Door deze gewrichten zacht te roteren kan spanning in de gewrichten losgelaten worden, waardoor de energiestroom weer de vrijheid heeft om te stromen.

Hula bewegingen in combinatie met het juiste ademwerk (Ha Breath) zijn een belangrijk onderdeel van de Lomi. De Hula bewegingen rondom de massagetafel zijn belangrijk voor de flow van de massage en verspreiden van de energie tijdens de massage. De verdeling van de ademhaling, de essentie van de Schepper of Universele energie (welke naam je eraan wilt geven), is een oude Hawaiiaanse methode om de energiestroom te verhogen en te verbeteren.

Een ander belangrijk onderdeel van de Lomi Lomi tafelmassage is dat de ontvanger direct op de massagetafel ligt – zonder hoeslaken. Het lichaam wordt minimaal afgedekt om de flow van de massage niet te belemmeren.

Doordat de ontvanger direct op de massagetafel ligt is het voor de masseur mogelijk om ook onder het lichaam te masseren. Bij de Lomi Lomi tafelmassage is het belangrijk dat de kamertemperatuur van de massagekamer minimaal 24 graden is.

Omdat Lomi Lomi een intuïtieve massage is kunnen langzame en zeer ontspannen massage strokes worden afgewisseld met snellere of zelfs diepere massage strokes. Door het afwisselen van de verschillende strokes en de intentie van de strokes wordt de ontvanger begeleid in het loslaten van emoties en negatieve overtuigingen die zijn opgeslagen in de cellen. Om die reden wordt een Lomi Lomi massage ook gezien als een helende massage.

De massage kan worden uitgevoerd door een of twee Lomi masseurs. Met twee Lomi masseurs bestaat de kans dat de ontvanger zich nog dieper zal kunnen ontspannen aangezien vier handen, die verschillende strokes uitvoeren op het lichaam, niet te volgen zijn voor het brein. Een vierhanden Lomi Lomi is een hemelse ervaring.

Ik ben begonnen met het woord Aloha. Het woord Aloha verwijst onder meer naar de vriendelijke houding van de Hawaiianen. Aloha staat echter voor zo veel meer dan alleen hallo. De diepere betekenis is ‘het vreugdevol delen ven levensenergie in het heden’. Dit is het ware geheim van Lomi Lomi. Aunty Margareth Machado is een van de oudste en meest erkende Lomi Lomi Kumu (leraar), zij heeft de volgende woorden meegeven voor de Lomi Lomi:

Loving Touch massage. Een verbinding van het hart met de handen en de ziel met de bron van het leven.

Pauline Kealohi
E Komo Mai (wees welkom)

Ik begeleid je graag tijdens jouw Lomi reis, en kijk uit naar onze ontmoeting.

Pauline Trum Zonnevlecht Opleidingen Vlijmen