Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29
  Naar cursusoverzicht

Mindfulness is geschikt voor iedereen die zowel geestelijk als lichamelijk in balans wil komen.

Het werkt goed bij klachten waarbij stress een grote rol speelt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van Mindfulness op allerlei klachten. Uit die onderzoeken blijkt dat er een langdurige en duidelijk waarneembare afname is van klachten bij mensen met chronische pijn, angstklachten, stress gerelateerde klachten, depressieve klachten en vermoeidheid.

Er ontstaat een positiever zelfbeeld en positieve verandering van leefstijl. Veel mensen melden een verbetering van kwaliteit van leven. Ook wordt opvallende toename in de mogelijkheid tot ontspanning en concentratie vermeld.

Mindfulness is aandacht geven aan alles wat je tegenkomt in je leven, van moment tot moment, bewust en niet oordelend.

Mindfulness helpt ons ieder moment van ons leven volledig te leven, ook de meest moeilijke momenten. De basis is heel eenvoudig: aandacht geven. We geven aandacht aan het enige moment dat we hebben, het huidige moment. Veel van onze energie verliezen we in wat was en wat nog moet komen. Door middel van onze aandacht brengen we bewustzijn het huidige moment, het ‘hier en nu’. Vaak worden we meegenomen door een wirwar van gedachten. We plannen, maken ons zorgen, het beleven frustraties of lopen de hele tijd te mokken. We zijn bezig met meningen over hoe de wereld zou moeten zijn, hoe mensen zich zouden moeten gedragen, hoe we ons zouden moeten voelen en wat we nog moeten bereiken. We zijn doorgaans aanwezig in het verleden of in de toekomst. Het huidige moment wordt nauwelijks ervaren en beleefd.

Mindfulness wil zeggen: aandacht hebben voor jezelf op een open en vriendelijke manier, zonder oordeel. Aandachtig zijn op deze manier schept ruimte en vermindert stress- en pijnklachten. Je laat je minder meenemen door de maalstroom van je gedachten. Er ontstaat een levendiger contact met jezelf.

minfulness zonnevlecht opleidingen