Sluiten× Tel: 073 - 511 12 29

Omschrijving

Opleiding Trauma Coach (1 jaar)

Veel mensen die een trauma hebben meegemaakt zijn niet (goed) in staat om terug te keren naar hun oorspronkelijke leven. Ze hebben het gevoel dat hun leven op z’n kop staat, verwoest is, compleet veranderd is. Sommigen verliezen alle hoop, toekomst perfectief, zijn afgesneden van hun gevoel, of ontkennen dat wat ze meegemaakt hebben, met als gevolg dat ze niet goed meer kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Zorgt het trauma voor ernstige complicaties in het brein en lichaam dan kunnen klachten als stress, burn-out, verslavingen, chronische pijnklachten, slaapproblemen of erger ontstaan.

Bij de behandeling van een trauma cliënt is het belangrijk om zowel verleden, heden en toekomst te behandelen.

Herstel vraagt om meer dan alleen praattherapie of lichaamsgerichte therapie. Het vraagt een benadering die niet alleen het verleden behandelt, maar zeker ook het heden en de toekomst.

Hier is het waar de trauma coach in beeld komt.

Trauma coaches helpen hun cliënten om te gaan met verschillende soorten trauma's. Ze begeleiden cliënten hoe ze hun wonden kunnen herstellen om zo terug keren naar hun oorspronkelijke zelf.

Het werk van een trauma coach bestaat uit het informeren, luisteren naar, en begeleiden van de cliënt, met trauma gerelateerde klachten, naar een leven voorbij het trauma.

Ze laten cliënten ervaren dat er mogelijkheden zijn om hun leven weer op te pakken, te genieten van dat wat er is.
Het werk van een trauma coach bestaat uit het informeren, luisteren naar, en begeleiden van de cliënt, met trauma gerelateerde klachten, naar een leven voorbij het trauma. Ze zijn zich bewust van het soort emoties dat op de achtergrond speelt. Vanuit hun ervaring kunnen ze achterhalen welk niveau van ondersteuning nodig is en op welke gebieden.

Ze begrijpen hoe belangrijk het is om de cliënten een veilige omgeving te bieden. Ze weten hoe cruciaal het is om grenzen te bewaren en vertrouwen te geven. Ze stellen individuen in staat hun situaties en persoonlijkheden te verkennen door een geruststellende ruimte te bieden. Dergelijke coaches zijn zeer gevoelig voor de cliënten en begrijpen hoe ze de cliënten hun hart hardop kunnen laten uitspreken.

Trauma coaches kunnen de tekenen en symptomen zien die mogelijk deel uitmaken van het interne traumasysteem. Door middel van creatieve benaderingen en vaardigheden laten ze de cliënten de verbanden tussen het verleden en het heden verkennen. Ze verbinden de cliënten met hun heden en toekomst. Ze laten de cliënten nadenken over welke acties in het heden belangrijk zijn voor het helen van hun welzijn.

Met een gevoelige en geleidelijke aanpak begeleiden trauma coaches de cliënten op het goede pad.
Ze coachen de cliënten om het verleden te boven te komen met coaching strategieën en een zorgzame stijl en aanpak.

Na de het positief afronden van de opleiding Trauma Coach van Zonnevlecht Opleidingen heb jij de juiste tools in handen om cliënten met trauma gerelateerde klachten te begeleiden in jouw praktijk.

Opleiding Trauma Coach Zonnevlecht Opleidingen Pauline Trum

Cursus inhoud

De opleiding is opgebouwd uit 3 blokken.

Blok 1 – Trauma Zelf
Blok 2 – Overleving Zelf
Blok 3 – Gezonde zelf

De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk).
Bij het positief afronden van het examen, een voldoende voor de huiswerkopdrachten en een aanwezigheid van 90% ontvang je het diploma Trauma Coach van Zonnevlecht Opleidingen.

Blok 1 – Traumazelf 

Wat is trauma
Hoe herken je trauma
Hoe ontstaat trauma
Trauma en het brein
Trauma in het lichaam – je lijf weet wat jij vergeet
Zijn er verschillende soorten trauma
Reacties op trauma
Gevolgen van trauma
Trauma en zelfbeeld
Trauma en persoonlijkheidsstoornissen
Introductie in de polyvagaal therapie
Karakterstructuren – herken jij jezelf?
Contra indicaties en rode vlaggen
Trauma oefeningen en interventies

Blok 2 – Overlevingszelf 

Coping mechanismen
Trauma en emoties
Weerstand
Overdacht en tegenoverdracht
Hoe luister je naar jezelf
Welke vragensteller ben jij?
Stress reacties
Lichaamsgericht coachen
Tafelopstellingen met vragen over emoties
Karakterstructuren en overlevingsstrategieën
Trauma oefeningen en interventies
Blauwdruk van het brein

Blok 3 – Gezonde zelf

EFT technieken
Karakterstructuren en coachen
Coachen met focussen en transformatie
Innerlijk kind werk
Tafelopstellingen met vragen gericht op trauma
Collectief trauma
Trauma oefeningen en interventies

Verplichte boekenlijst opleiding:
Traumasporen van Bessel van der Kolk
Schatkist van de therapeut
De tijger ontwaakt van Peter Levine
De stem van je lichaam van Peter Levine

Studiebelasting
Gemiddeld 8 uur per week.

Aantal studenten opleiding - maximaal 14

Trainers

Pauline Trum Founder Zonnevlecht Opleidingen

Pauline Trum. 20 jaar geleden ben ik gestart met Zonnevlecht Opleidingen, opleider in de complementaire zorg. Na jaren als projectleider te hebben gewerkt bij grote organisaties, waaronder de Rabobank en Interpolis, begon ik, na het volgen van verschillende opleidingen, een nieuwe uitdaging, die van opleider, of kennisdeler zoals ik het noem. Daarnaast ben ik werkzaam in mijn praktijk als HBO-opgeleid Hypnotherapeut en Trauma coach. Mijn behandelingen zijn een combinatie van transformatie coaching, hypnotherapie, NLP, gedragstherapie, ademwerk, TRE en EMDR. Mijn allergrootste passie is kennis delen. Mensen enthousiast maken, de kwaliteiten bij iemand zien die ze zelf nog niet hadden ontdekt, mensen in hun kracht zetten, verlossen van belemmerende overtuigingen zodat ze gaan groeien en zichzelf verder kunnen ontwikkelen in dat waar zij weer blij van worden. Stimuleren en motiveren, inzichten geven, keuzes durven maken en in beweging laten komen. Dat is naast humor, veel lachen, inspirerende gesprekken mijn passie. Niet meelopen met de meute maar uniek mogen en durven zijn, in je bedrijf en je leven. Als je doet wat klopt dan voelt het goed. Dan ben je blij, dan voel je vrijheid. Dat gun ik jou, en mij en iedereen.

Heb je aanvullende vragen over de opleiding stuur mij dan een bericht, mijn mailadres is pauline@zonnevlechtopleidingen.nl, tot ziens bij Zonnevlecht.

Zonnevlecht Opleidingen opleiding Trauma Coach

Angelique van Ravensteijn. Na mijn hbo-facilitair management opleiding ben ik in een groot ziekenhuis gaan werken. Tijdens deze werkperiode trok vooral de menselijke kant van de HR mij het meest aan. Hoe gaan medewerkers met elkaar om en hoe kan je het beste uit het team halen door de juiste mensen op een afdeling bij elkaar te brengen. Mijn interesse om vanuit beweging meer te bereiken en wat dit doet met je ‘mind set’ is 24 jaar geleden na een heftig auto-ongeluk ontstaan. Ik heb mij toen voorgenomen om in beweging te komen en blijven, om zo letterlijk uit de rolstoel te blijven. In de revalidatie periode die volgde heb ik veel psychologie, meditatie, energie verhogende cursussen en opleidingen gevolgd om vervolgens de opleiding mindfulness life coach (deepak chopra) en trainer master H-NLP af te ronden. Vooral H-NLP, waar de hersenen centraal staan, heeft er voor mij voor gezorgd dat ik anders naar het menselijk lichaam ben gaan kijken. Vanuit die blik heb ik mijn HBO medische basiskennis en psychosomatisch opleiding gevolgd. Hierdoor leerde ik begrijpen dat psychologische problemen zelfs lichamelijke blokkades veroorzaakt bij mensen en dan vertonen ze ander soort gedrag. Vanuit de Karakterfaculteit geeft Angelique trainingen aan professionals en ondernemers.

Opleiding Trauma Coach Zonnevlecht Opleidingen

Mireille Claessens. Als fysiotherapeut weet ik hoe nauw verbonden lichaam en geest zijn. Een verstoring op 1 van de 2 gebieden geeft altijd problemen op beide vlakken. Fitheid in geest en lichaam geeft een enorme energie om iets te bereiken en te ontdekken. We weten uit de wetenschap dat bewegen stofjes vrijmaakt in het lichaam waardoor je je beter gaat voelen. Ook is bewegen gedrag, en karakter is gedrag, en gedrag is te sturen/aanpassen aan de situatie, middels coaching en training. Dit alles ten grondslag aan: groei. Omdat Angelique en ik deze overtuiging hadden, hebben we dit in de praktijk gebracht en daarmee mochten we ervaren wat de effecten zijn van deze manier van omgaan met mensen. Vanuit ons visie hebben Angelique ik de Karakterfaculteit opgericht.

 

Voor wie is deze opleiding

Massagetherapeuten
Therapeuten
Coaches
NLP coaches
Professionals in de zorg
Psychologen
Alternatieve zorgverleners
Fysiotherapeuten

De minimum leeftijd om toegelaten te worden tot de opleiding is 21 jaar.
HBO werk- en denkniveau. Studenten van de opleiding trauma coach beschikken over voldoende levenservaring, motivatie en zelfreflectie.

Wat mag de student van Zonnevlecht Opleidingen verwachten.

Bij ons krijgt je de aandacht, begeleiding en opleiding die je verdient.
Al onze trainingen/cursussen en opleidingen worden verzorgd door ervaren vakspecialisten/fysiotherapeuten.

Zonnevlecht Opleidingen heeft een eigen trainings- en ontwikkel afdeling waar wij met een team werken aan de kwaliteit van ons cursussen en nieuwe trainingen en massage technieken ontwikkelen.

Zonnevlecht staat voor kwaliteit. Wij onderscheiden ons door de persoonlijke aandacht die wij onze cursisten geven, het grote cursusaanbod en de kwaliteit en kennis van ons trainers en docenten.

Tijdens de opleiding leiden wij je op tot deskundige in jouw vakgebied.

De opleidingen van Zonnevlecht Opleidingen zijn op HBO werk- en denkniveau. 

Opleidingsniveau en studiebelasting

HBO werk- en denkniveau.
Studiebelasting ongeveer 8 uur per week.
Maximaal 15 studenten.

Wij hanteren een aanwezigheidsverplichting van 95% bij onze opleidingen.

Accreditatie

KTNO K12028
Vakopleiding
Niveau HBO 
Studiebelasting 516 uur (18,5 ECTS)

Huiswerk

Boekverslag van het boek Liefde in wonderland - hét therapeutische boek over overdracht en tegenoverdracht.
3 sessie verslagen.
3 reflectieverslagen.
Aanvullende huiswerkopdrachten.
Portfolio van de totale opleiding met daarin alle huiswerkopdrachten.

Examen

De HBO opleiding Trauma Coach wordt afgesloten met een examen, dit examen bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Theorie examen bestaat uit het indienen van een portfolio met alle huiswerkopdrachten.
2. Praktijk examen.

Na het positief afronden van het examen, een voldoende voor alle huiswerkopdrachten en een aanwezigheid van 90% gedurende de opleiding ontvang je het diploma HBO Trauma Coach van Zonnevlecht Opleidingen.

Examenkosten zijn inclusief.
Kosten herexamen € 100,00.

Investering opleiding

21 lesdagen - laatste lesdag examen (theorie en praktijk)

Lestijden van 10.00 tot 16.00 uur (uitloop mogelijk tot 16.30 uur)

Inschrijfkosten € 95,00 (vrij van btw).
Studiekosten € 3.395,00 (vrij van btw, inclusief examenkosten).

Het lesgeld van de opleiding kan in 8 termijnen van € 425,00 worden voldaan (graag aangeven bij uw aanmelding). 

Lesdagen opleiding start 2023
Opleiding Trauma Coach start 17 april 2023

Blok 1 - Traumazelf
1 - 17 april 2023
2 - 18 april 2023
3 -8 mei 2023
4 -9 mei 2023
5 - 12 juni 2023
6 - 13 juni 2023

Blok 2 – Overlevingszelf
7 - 10 juli 2023
8 - 11 juli 2023
9 - 11 september 2023
10 -12 september 2023
11 - 9 oktober 2023
12 - 10 oktober 2023

Blok 3 – Gezonde zelf
13 - 13 november 2023
14 - 14 november 2023
15 - 11 december 2023
16 - 12 december 2023
17 - 15 januari 2024
18 - 16 januari 2024

Intervisiedagen
19 - 12 februari 2024
20 - 13 februari 2024

Lesdag 21 – Examen (theorie en praktijk) – 18 maart 2024

Trauma Coach Opleiding Zonnevlecht Opleidingen Pauline Trum

 

 

 

Kosten 21 daagse cursus Opleiding Trauma Coach

Inclusief zeer uitgebreid lesmateriaal en examengeld. Termijnbetaling is mogelijk 8 x € 425,00.

Reserveringskosten:

€ 95,00

Cursuskosten:

€ 3395,00

Cursusdata

Aanmelden?

Vul het inschrijfformulier zo volledig mogelijk voor ons in.
Na ontvangst zenden wij zo snel mogelijk de bevestigingsbrief
en factuur per e-mail toe.

Wij wensen u een leerzame cursus toe bij Zonnevlecht Opleidingen.

Opleiding vol?
Zet je naam op de reservelijst. Stuur een e-mail naar info@zonnevlechtopleidingen.nl.

Cursusdagen

Cursustijden van 10.00 tot 16.30

Datums:

 • maandag 17 april 2023
 • dinsdag 18 april 2023
 • maandag 08 mei 2023
 • dinsdag 09 mei 2023
 • maandag 12 juni 2023
 • dinsdag 13 juni 2023
 • maandag 10 juli 2023
 • dinsdag 11 juli 2023
 • maandag 11 september 2023
 • dinsdag 12 september 2023
 • maandag 09 oktober 2023
 • dinsdag 10 oktober 2023
 • maandag 13 november 2023
 • dinsdag 14 november 2023
 • maandag 11 december 2023
 • dinsdag 12 december 2023
 • maandag 15 januari 2024
 • dinsdag 16 januari 2024
 • maandag 12 februari 2024
 • dinsdag 13 februari 2024
 • maandag 18 maart 2024